En hel del villaägare drömmer om högre i tak för att få mer ljus och utrymme i hemmet. Kanske har du en känsla av att det känns lite lågt i takhöjd, eller så vill du bara skapa en luftigare känsla i hemmet.
Men att höja taket är inte bara en fråga om att riva och bygga nytt – det finns många faktorer att ta hänsyn till; allt från bygglov och regler till kostnader och praktiska utmaningar. Här går vi igenom vad som är möjligt och vad du behöver tänka på.
Olika sätt att skapa högre takhöjd
Det finns flera olika tillvägagångssätt för att få högre i tak, och vilken som passar beror på hur ditt hus är byggt. Den enklaste lösningen är att sänka golvet istället för att höja taket. Detta fungerar bra om du har betongplatta på mark och det finns utrymme att gräva ner golvet några decimeter.
Att faktiskt höja takstommen är betydligt mer komplicerat. Det innebär att hela takkonstruktionen måste byggas om med nya takstolar, isolering och takmaterial. Samtidigt måste väggarna förlängas uppåt, vilket påverkar fasaden och kräver nya fönster och dörrar.
En tredje möjlighet är att öppna upp till vinden om det finns utrymme där. Genom att ta bort bjälklaget mellan våningarna och exponera takstolarna kan du få betydligt högre i tak utan att bygga om hela takkonstruktionen.
Bygglov och andra tillstånd
Nästan alla förändringar av takhöjden kräver bygglov från kommunen. Detta gäller särskilt om du höjer taket utåt så att huset blir högre. Kommunen kommer att bedöma om förändringen passar in i området och följer detaljplanen. Kolla därför med byggnadsnämnden innan du sätter igång.
Kontrollplanen är också viktig att hålla koll på. Många äldre hus har begränsningar för hur de får förändras, och i K-märkta hus kan det vara helt förbjudet att ändra takhöjden.
Kostnader att räkna med
Att höja taket är inte billigt. Bara materialkosten för nya takstolar, isolering och takmaterial kan gå på 50 000-100 000 kronor beroende på storleken. Lägg till arbetskostnader, bygglov och oförutsedda problem så hamnar du lätt på flera hundratusen kronor.
Elinstallationer och VVS måste ofta dras om när takhöjden förändras. Radiatorer kanske behöver bytas till större för att värma det ökade utrymmet, och ventilationen måste anpassas.
När det kan vara värt det
Trots alla utmaningar kan höjning av takhöjden verkligen förvandla ett hem. Rum som tidigare kändes små och instängda blir luftiga och ljusa. Fastighetsvärdet kan även öka betydligt om jobbet görs professionellt, men det finns dock inga garantier för detta.
För vissa hus är det den enda möjligheten att skapa det utrymme som familjen behöver utan att bygga till eller flytta. Särskilt i område där det kan vara mer ekonomiskt att bygga uppåt än utåt.
Anlita professionell hjälp
Projekt som detta kräver erfarna aktörer som vet vad de håller på med. Av denna anledning bör man ta kontakt med specialister (t.ex. taklaggaren.com/taklaggning-takrenovering-takbyten-arboga-vastmanland och liknande aktörer) i närområdet för en första bedömning.
Konstruktörer och arkitekter behövs nästan alltid för att lösa dessa utmaningarna och rita de ritningar som krävs för bygglovet. Satsa på en professionell och detaljerad projektering från början – det sparar pengar på längre sikt.