Rörarbeten kan vara komplicerade, och misstag kan bli både dyra och besvärliga att åtgärda i efterhand. Varje år drabbas många husägare av kostsamma vattenskador som hade kunnat undvikas med rätt kunskap och planering.
Oavsett om det handlar om ett mindre arbete som att byta en kran eller ett större projekt som stambyte finns det vissa grundläggande saker du behöver ha koll på. Med rätt förberedelser och kunskap kan du spara både tid och pengar, samtidigt som du minimerar risken för framtida problem.
Låt inte obehöriga utföra arbetet
Ett av de vanligaste och tyvärr dyraste misstagen är att anlita någon som saknar rätt behörighet för VVS-arbeten. Det kan vara lockande att välja det billigaste alternativet eller låta en händig bekant hjälpa till, men när det gäller rörarbeten kan detta bli en kostsam historia i längden.
Auktoriserade rörmokare har inte bara rätt utbildning och certifieringar – de har också den erfarenhet som krävs för att upptäcka potentiella problem innan de blir allvarliga. Kolla därför upp vilka behöriga aktörer som finns i ditt närområde – om du exempelvis är i behov av hjälp från en rörmokare i närheten av Tyresö kan du söka på nätet efter ”rutinerade rörmokare Tyresö” – men samma princip gäller egentligen oavsett var du bor.
Värt att även poängtera är att felaktigt utförda rörarbeten kan leda till att din hemförsäkring inte gäller vid en eventuell vattenskada. Försäkringsbolagen kräver att VVS-arbeten utförs av behöriga installatörer som genomför arbetet enligt aktuella branschregler.
Stäng av vattnet
Det låter kanske självklart, men varje år sker onödiga vattenskador för att någon glömt eller inte vetat hur man stänger av vattnet innan ett rörarbete påbörjas. Ett litet misstag kan snabbt leda till en översvämmad lägenhet och vattenskador som kan kosta hundratusentals kronor att åtgärda.
Innan du påbörjar något arbete med rör eller kopplingar, se till att du vet exakt var huvudkranen sitter och att den faktiskt fungerar. I ett hus är den ofta placerad i källaren. Bor du i lägenhet kan det finnas avstängningsventiler under diskbänken eller i badrummet, men ibland behöver hela stigaren stängas av – prata med din fastighetsskötare om du är osäker.
Använd rätt rördimensionering
Fel dimensionering av rören är ett annat vanligt misstag som kan leda till en rad olika problem – allt från dåligt vattentryck till onödigt höga driftskostnader. Det är lätt att tänka att ”större är bättre”, men faktum är att både för stora och för små rördimensioner kan orsaka bekymmer.
För små rör kan leda till bristfälligt vattenflöde, vilket du märker genom att vattentrycket blir dåligt när flera kranar används samtidigt. Det kan också orsaka irriterande ljud i rören och i värsta fall ökat slitage på grund av för högt tryck. Å andra sidan kan överdimensionerade rör leda till onödigt långa tid att få varmvatten, vilket i sin tur även leder till högre energikostnader.