3 filmer du måste se i sommar

6 juni 2023

Sommaren är äntligen här, och det innebär sol, ledighet och en perfekt tid att njuta av spännande filmer om man fått nog på att vara ute i solen.

Med ett brett utbud av genrer och berättelser att välja mellan har filmvärlden något att erbjuda för alla smaker. Här är fem filmer som kommer att få oss att sitta på helspänn och sväva in i filmens magiska värld.

1. Dune

Dune (2021) är en episk science fiction-film regisserad av Denis Villeneuve. Filmen är baserad på Frank Herberts älskade roman med samma namn från 1965, vilket är det första av en serie av sex böcker. Villeneuve är känd för sina tidigare filmer som ”Arrival” och ”Blade Runner 2049”, vilka båda har blivit hyllade för sin visionära regi och djupa utforskning av komplexa teman.

Dune tar oss till en avlägsen framtid, där den mänskliga civilisationen har spridit sig över hela galaxen under ledning av olika adliga hus. Huvudpersonen, Paul Atreides, spelas av Timothée Chalamet, är sonen till hertigen Leto Atreides (Oscar Isaac), ledaren för Huset Atreides. Familjen skickas till planeten Arrakis, även känd som Dune, för att ta kontroll över produktionen av en särskilt värdefull resurs känd som ”kryddan” (Spice). Kryddan är livsviktig för interstellar resa och ger också användaren psykiska krafter.

På Arrakis måste Paul och hans familj hantera de inhemska Fremen, samt konkurrerande adliga hus och den byråkratiska kejserliga makten. Paul, som har varit föremål för mystiska drömmar och profetior, finner sig snart dragen till en ödesmättad resa.

2. Gudfadern

Gudfadern (The Godfather) är en amerikansk brottsfilm från 1972 baserad på Mario Puzos roman med samma namn från 1969. Den regisserades av Francis Ford Coppola, med ett manus av både Puzo och Coppola. Filmen betraktas allmänt som en av de största filmerna inom brottsdramagenren och är uppskattad för sin kulturella, estetiska och historiska betydelse.

Handlingen kretsar kring den mäktiga italienska-amerikanska maffiafamiljen Corleone. Marlon Brando gör en ikonisk skildring av familjens överhuvud, Vito Corleone. När han blir äldre och hans hälsa börjar svikta, måste han överlämna familjeaffären till en av sina söner. Hans yngsta son, Michael Corleone (spelad av Al Pacino), som initialt är ovillig att följa i sin fars fotspår, finner sig till slut djupt indragen i familjens brottsliga verksamhet.

Gudfadern är känt för sitt djupgående utforskande av maffians liv och moral. Den erbjuder en skarp och detaljerad bild av både de professionella och personliga livet för dess medlemmar. Filmen är även känd för dess rika och komplexa karaktärer och dess atmosfäriska och stämningsfulla visuella stil. Detaljrikedomen och skådespelarframträdandena, inklusive starka prestationer från James Caan och Robert Duvall, bidrar till filmens varaktiga arv.

3. Pulp Fiction

Pulp Fiction är en amerikansk brottsfilm från 1994 regisserad av Quentin Tarantino, som också skrev manus tillsammans med Roger Avary. Filmen är känd för sin rika dialog, ikoniska karaktärer, och dess innovativa berättelsestruktur, vilket har lett till att den är allmänt betraktad som ett mästerverk och en av de mest inflytelserika filmerna från 1990-talet.

Pulp Fiction kännetecknas av flera sammanlänkade historier, med karaktärer vars liv kolliderar på oväntade och ofta våldsamma sätt. Den innehåller historier om två lönnmördare Vincent Vega (John Travolta) och Jules Winnfield (Samuel L. Jackson), deras boss Marsellus Wallace (Ving Rhames), hans fru Mia (Uma Thurman), en boxare Butch Coolidge (Bruce Willis) som spelar på sin egen match, och ett par småtjuvar Pumpkin och Honey Bunny (Tim Roth och Amanda Plummer).

Tarantino blandar genrer och toner med bravur, växlar mellan mörk humor, våld, och stunder av djup filosofisk reflektion. En del av filmens attraktion kommer från dess oförutsägbarhet och den rika dialogen, som är full av popkulturella referenser och filosofiska insikter.